niedziela, 23 czerwca 2024

CZERWCOWY APETYT NA CZEREŚNIE


 

Alicja Barwicka

Czereśniowy sezon trwa bardzo krótko, a ten owoc jest nie tylko wyjątkowo smaczny, ale i bardzo wartościowy. Pewnie dlatego raczej nie spotyka się osób, które by ich nie lubiły. Mimo, że w 80% składają się z wody, zawarte w nich witaminy, minerały i przeciwutleniacze mają pozytywny wpływ na zdrowie. Udowodniono niezbicie, że korzystnie wpływają na stawy,  tarczycę, serce, a także poprawiają kondycję skóry. Ponieważ pochodzą z gór Kaukazu i Turcji, to  ich dobroczynne właściwości jako pierwsi poznali mieszkańcy tych obszarów. W medycynie ludowej wywary z liści i kwiatów czereśni miały zastosowanie w chorobach wątroby oraz w zaburzeniach pracy serca. Z kolei ze zmiażdżonych pestek wytłaczano olejek, który wykazywał działanie rozkurczające. Stosowane współcześnie metody badawcze pozwoliły na precyzyjne ustalenie składu chemicznego tych owoców, a co za tym idzie na określenie ich niewątpliwego wpływu na stan zdrowia i … podniebienia. I tak: Czereśnie zawierają związek o nazwie cyjanidyna, który u osób z  dną moczanową może blokować odczuwanie bólu wywołanego przez kryształki kwasu moczowego, a witaminy z gr B obecne w owocach wspomagają efekty procesu leczniczego. Ponieważ zawierają też sporą ilość potasu - wspomagają pracę serca i pozwalają skuteczniej regulować ciśnienie tętnicze krwi. Są także źródłem kwercetyny, która zmniejsza przepuszczalność naczyń krwionośnych i reguluje stężenie cholesterolu we krwi. Średnio spożywana porcja czereśni dostarcza dużej dawki jodu, którego te smaczne owoce mają więcej niż dorsz i wiele innych ryb morskich, a pamiętajmy, że jod skutecznie poprawia produkcję hormonów tarczycy regulujących przemianę materii. Czereśnie wspomagają też pracę układu pokarmowego. Te o bardziej kwaskowatym smaku, z uwagi na zawartość kwasów organicznych pobudzają pracę trzustki. Natomiast te słodsze działają łagodząco na przewód pokarmowy i wykazują działanie lekko moczopędne. Czereśnie to silne, naturalne antyutleniacze chroniące przed nowotworami i spowalniające procesy starzenia się organizmu. Im ciemniejszy kolor skórki, tym więcej przeciwutleniaczy w owocach. Chociaż dostarczają potrzebnych składników odżywczych, jednak nie oznacza to, że można się nimi bezkarnie objadać, są bowiem ciężkostrawne, dlatego powinno się po nie sięgać w umiarkowanych ilościach. Są ponadto bogate w cukry, ale pomimo to - samej sacharozy jest w nich bardzo mało, dzięki czemu indeks glikemiczny czereśni jest niski i wynosi 22. W związku z tym w ograniczonej ilości są dostępne również dla osób z cukrzycą. W tym krótkim okresie, kiedy można je kupować, pamiętajmy, by nie były uszkodzone, ponieważ nawet  jeden nadpsuty owoc może sprawić, że cała partia szybko gnije. Poza tym należy kupować dojrzałe, ponieważ zerwane z drzewa już nie dojrzewają. Nieumyte, zdrowe czereśnie można przechowywać w lodówce do siedmiu dni. Warto też zwrócić uwagę na to, że surowe czereśnie dość długo zalegają w żołądku, w związku z tym powinny unikać ich nadmiaru osoby z chorobą wrzodową. Z tego samego powodu nie powinno się ich jeść bezpośrednio przed posiłkiem, zwłaszcza ciężkostrawnym, ponieważ dodatkowo utrudniają proces trawienia tego rodzaju potraw. Do problemów żołądkowych może się także przyczynić popijanie czereśni zwłaszcza mlekiem.

Mimo tych nielicznych, konsumpcyjnych uwag czereśnie są wspaniałą ozdobą krótkiego polskiego lata, więc cieszmy się ich smakiem i wartościami.

 

 

 

 

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz